Wasvoorschriften & zorg

Onderstaand vindt u een lijst met de meest voorkomende wassymbolen met daarbij een uitleg wat deze symbolen precies betekenen. Verder geven we u nog extra tips om uw kledingstukken zo mooi mogelijk te houden. Wij raden je aan om deze wasvoorschriften goed te lezen, zodat u zo lang mogelijk van uw kleding kunt genieten en om een lang en plezierig draagcomfort te garanderen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat u kledingstukken daadwerkelijk gaat wassen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is belangrijk dat u eerst de was goed sorteert. Dit omdat u wilt voorkomen dat er kledingstukken gaat krimpen of dat er kleuren gaan doorlopen. U sorteert de was eerst op kleur en temperatuur. Dit houdt in; wit bij wit, donker bij donker en gekleurd bij gekleurd. De wastemperatuur is terug te vinden in het onderhoudsetiket. Naast de kleur en de temperatuur waarop u de kledingstukken kunt wassen, zijn er nog vier andere wassymbolen waar u op moet letten voordat u kleding gaat wassen. Tijdens het sorteren van de was moet u dus eerst op uw onderhoudsetiket kijken. In elk kledingstuk die Girls and Boys verkoopt is een label met wasvoorschriften te vinden. Dit label wordt ook wel het onderhoudsetiket genoemd. Het onderhoudsetiket wordt hieronder nader toegelicht.

Het onderhoudsetiket

De meeste kledingstukken kunt u gewoon in de wasmachine wassen! De temperatuur van het water is constant en de kledingstukken worden grondig gereinigd. Kortom, wassen in de wasmachine is een veilige methode. Het is echter zeer belangrijk om voor elke wasbeurt het onderhoudsetiket te lezen. Op het onderhoudsetiket staan allerlei symbolen en deze zijn meestal in vijf onderdelen verdeeld; wassen, bleken, trommeldrogen, strijken en chemisch reinigen. Daarnaast staan de symbolen ook altijd in een vaste volgorde. Maar wat betekenen al die symbolen precies? En wat kunt u nog meer doen voor uw kleding naast het op de juiste manier te wassen? Hieronder vind u een toelichting met wat deze wassymbolen precies betekenen.  

 

 

 

 


WASTIPS 

Naast het onderhoudsetiket hebben wij nog een aantal wastips voor u op een rijtje gezet. Zo zorgt u nog net dat beetje extra voor uw kleding, waardoor ze nog langer mee gaan:

 1. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel zoals dat op de verpakking wordt aangegeven. Gebruik bij voorkeur ook een fijn vloeibaar wasmiddel (dus zonder bleekmiddel). Teveel wasmiddel is niet goed voor uw kleding, zo kan uw kleding door te veel wasmiddel sneller beschadigen en verkleuren.
 2. Daarnaast is het belangrijk dat u de wasmachine niet helemaal volpropt met kleding waardoor u het deurtje met moeite dicht krijgt. Houd bovenin de wastrommel wat ruimte over. Dit is belangrijk, zo kunnen de vlekken beter verwijderd worden, doordat er meer ruimte voor uw was is om te kunnen worden gereinigd.
 3. Was niet te warm, tegenwoordig zijn wasmiddels zo gemaakt dat wassen op een lage temperatuur mogelijk is. Houd een maximaal 35 Celsius aan. Dit is ook nog eens beter voor het milieu.
 4. Kleding (met prints en applicaties) kunt u het beste binnenstebuiten wassen.
 5. Voor uw wollen kleding is het verstandig om wolwasmiddel te gebruiken, deze is minder agressief voor wol.
 6. Bij de handwas is het raadzaam om het wasmiddel eerst goed op te laten lossen in lauw water. Voer de behandeling snel achter elkaar uit en spoel het kledingstuk goed uit in water dat dezelfde temperatuur heeft als het waswater. Wrijf of wring het kledingstuk niet, zo beschadigd u het delicate kledingstuk minder snel. Laat het kledingstuk ook niet in stilstaand water staan! Centrifugeer het kledingstuk na de behandeling eventueel kort. Wol-, tricot en zijde materialen moet u niet in de trommel drogen.
 7. Stel het wasprogramma zo in dat het niet met een te hoog toerental gaat centrifugeren.
 8. Met zijde kledingstukken moet u extra voorzichtig zijn, zijde kledingstukken die geschikt zijn voor de wasmachine nooit warmer dan 30 Celsius wassen. Zijde kledingstukken moet u bovendien nooit laten inweken maar meteen wassen. Gebruik wasmiddel dat is bedoeld voor de fijne was.
 9. Laat uw fijne was, vaak handwas of zijde, liggend drogen op een schone handdoek, zo blijft de vorm van je kleding in tact.
 10. Strijk uw kleding zoveel mogelijk aan de binnenzijde en voorkom zo glansvlekken. Strijk ook nooit over prints en applicaties!
 11. Probeer uw kleding niet in de zon te drogen om verkleuren te voorkomen. 

TEXTIEL EIGENSCHAPPEN

Katoen
Katoen is een sterke vezel die nat sterker wordt en dus goed gewassen kan worden (gekleurd katoen niet warmer wassen dan 30° Celsius). Let op, gekleurd katoen kan na het wassen iets lichter worden.

Wol
Wol kan goed worden gewassen. Was wolle kledingstukken in een ruime sop met weinig vloeibaar wasmiddel. Spoel het kledingstuk na afloop grondig uit! Truien e.d. kunt u het beste liggend laten drogen.

Zijde
Zijde is vrij kwetsbaar materiaal en vuil hecht zich er gemakkelijk aan vast waardoor het geregeld en zorgvuldig gewassen moet worden. Zijde kledingstukken kunt u het beste wassen in ruim lauw water met een goed opgelost vloeibaar wasmiddel. Laat zijde kledingstukken nooit in het sop staan, spoel het goed uit en met name dunnere kledingstukken nat ophangen.

Linnen
Linnen moet in ruim water worden gewassen. Om linnen direct na het wassen kreukvrij te krijgen, is het belangrijk het nog licht vochtige kledingstuk te strijken totdat het droog is. Het beste is het om dit zonder stoom te doen en aan de binnenkant van het kledingstuk.

Synthetische stoffen
Synthetische kledingstukken moeten regelmatig worden gewassen. Vuil heeft de neiging zich snel op deze stoffen te hechten. Geregeld kort wassen op een vrij hoge temperatuur (zie innaai etiket), goed spoelen en bij voorkeur nat ophangen is de beste behandeling.

Denim
Denim kledingstukken kunt u altijd het beste binnenstebuiten wassen. Hierdoor blijft de kleur het langst behouden. Zorg ervoor dat u de natte kledingstukken - na het beëindigen van het wasprogramma - zo snel mogelijk uit de wasmachine haalt en ophangt om te voorkomen dat er vale plooien in de stof komen.